EAASDC-Logo

 

Z webových stránkách jedním ze zakládajících klubů EAASDC: "Heidelberg Hoedowners"

Překlad: Rudolfine Petek

European Association
of American Square Dancing Clubs e.V.

 
Friendship is Square Dancing's greatest reward
      
 

 
-
 

 
   

    Co je Square Dance?

     

     

Square Dance je americký národní tanec, který se časem vyvinul k dnešnímu modernímu stylu. Vznikl však na základě evropských národních tanců při osídlování Ameriky. Na celém světě se dnes Square Dance tančí. SD, to jsou 4 páry, které tvoří strany pomyslného čtverce (= Square).

Každý nový tanec se skládá z jednotlivých za sebou se řadících figur, které Caller (vyučující) v různých kombinacích a s rozličnou hudbou tanečníkům nabízí. Pevná kombinace figur, jako u jiných národních tanců, není. Caller volí figury volně a vytváří tímto pokaždé nové variace. Tanečníci se jednotlivé figury naučí v jednom speciálním kursu. Po úspěšném absolvování se může tančit všude. Názvy figur a jejich provedení se předávají prostřednictvým jednoduché angličtiny.

Při té hudbě se jedná převážně o country, tancuje se ale také na jazz, muzikál, pop atd.

SD je rytmicky pohybový a společenský tanec, který je založen na pozornosti, zdvořilosti a přátelství.

Všechny pokyny callera jsou v jednoduché angličtině. Jinak to nejde! Tato terminologie je na celém světě  jednotná, takže tak máme možnost zapojit se do tance kdekoliv. Protože se učíme jenom název  jednotlivých figur, není důležité perfektně anlicky mluvit nebo rozumnět.

Oděv:

Pánové nosí normální dlouhé kalhoty a košili s dlouhým rukávem. I když se v horlivosti tance občas zapotí, dlouhý rukáv musí být!

Dámy mohou být oděny vzdušně. Krátké rukávy jim jsou dovolené. Od oblíbené squaredancové sukně nebo celých šatů s Petticoat, až po tradiční americké oblečení z doby vzniku Squardanc. V tomto směru nejsou kladeny žádné hranice.

Square Dance je vhodný pro každý věk. Tituly a postavení se odkládají „ ve společné šatně“; každý se oslovuje jen křestním jménem. Společná je pak při tančení i radost.

Square Dance všeobecně

V Německu a sousedních zemích je už více jak 540 Square Dance klubů. Všechny jsou členy zastřešující organizace EAASDC.

EAASDC svolává dvakrát ročně dvě velká shromáždění trvající tři dny. Tato akce se nazývá „EAASDC-Jamboree“ (na jaře) a „Fall Round UP“ (na podzim). Některé kluby mají zájem na pořádání  těchto setkání. Přebírají pak také veškerou zodpovědnost za jejich hladký průběh.

Také Calleři a Cueři jsou organizování v Evropské callerovské a učitelské společnosti, krátce nazvané:  Opens external link in new windowECTA.

Každý klub organizuje  (většinou na podzim) „ Výuku pro začátečníky“. V tomto kursu se vyučují základní figury. Naučené figury jsou všude stejné, proto  mohou všichni na celém světě tančit v kterémkoli klubu.

Square tanečníci se navzájem navštěvují. Ve Square Danc nejsou žádné závody. Radost ze společného tancování a seznámení s novými tanečníky jsou na prvním místě!